TopSuplementy.com
Tel: (+48) 536 946 954   GG: 48717714   E-mail: agnieszka@topsuplementy.com
TopSuplementy.com to przede wszystkim gwarancja jakości

Olejek arganowy zastosowanie

Olejek-arganowy-zastosowanieCo to jest olejek arganowy? pozyskiwany jest z nasion drzewa arganowego, które występuje tylko na obszarze południowego Maroko. Do niedawna ten wyjątkowo cenny ze względów kosmetycznych, leczniczych oraz kulinarnych olej mogliśmy nabyć tylko na terenie jego wytwarzania, dziś coraz częściej dostępny jest w ogólnej sprzedaży. Jak i kiedy stosować olejek arganowy?

Olejek arganowy właściwości i zastosowanie

Stanowi doskonałe źródło nasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 6 i 9. W skład tego całkowicie naturalnego produktu wchodzi także niezwykle ceniona za swoje właściwości odmładzające witamina E, dzięki której olejek zyskuje niebywałe wprost właściwości antyoksydacyjne.

Olejek arganowy działanie

Olejek ten posiada szereg działań związanych z aktywnym wpływem na stan naszej skóry poprzez redukcję zachodzących w niej procesów powstawania wolnych rodników. Duża dawka witaminy E w połączeniu z kwasami tłuszczowymi sprawiają, że już po krótkim okresie stosowania zauważamy widoczną różnicę w wyglądzie naszej skóry.

Przeczytaj także: Aspartam produkty

Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne olej arganowy stanowi często składnik najlepszych kosmetyków oraz jest wykorzystywany w medycynie ludowej m.in. w celu leczenia schorzeń układu sercowo – naczyniowego i obniżania poziomu złego cholesterolu.

Olejek arganowy wykazuje działanie przeciwzapalne, reguluje pracę gruczołów łojowych, wpływa na szybsze gojenie się ran, ogranicza występowanie niedoskonałości cery oraz pomaga aktywnie przeciwdziałać jej starzeniu działając jak skoncentrowane serum młodości.

Olejek arganowy zastosowanie w kosmetyce

Powyższe właściwości oleju arganowego doceniono już wiele wieków temu, kiedy był wykorzystywany nie tylko, jako dodatek do potraw, ale także składnik maści leczących ciężkie rany i choroby skóry. Zawartość cennych związków działających regeneracyjne, ujędrniająco oraz przeciwzmarszczkowo sprawia, że jest on obecnie jednym z najbardziej pożądanych składników kremów przeciwzmarszczkowych.

Zobacz również: Odchudzanie bez diety

Tego typu olejek pozwala szybko i efektywnie wpłynąć na stan cery, mimo iż dedykowany jest zwykle, jako idealny kosmetyk do cery dojrzałej możemy go stosować także w młodszym wieku np. przy kłopotach z trądzikiem lub przetłuszczającymi się włosami. Doskonale sprawdzi się także w łagodzeniu różnorodnych podrażnień skóry, podczas konieczności odbudowy zniszczonej warstwy lipidowej oraz w przypadku regeneracji skóry po poparzeniach słonecznych.

Olejek arganowy kosmetyczny bywa także stosowany podczas łagodzenia dolegliwości związanych z AZS (atopowe zapalenie skóry), w tym przypadku wpływa kojąco na skórę łagodząc dotkliwe swędzenie i pieczenie oraz głęboko nawilża i natłuszcza, jednak jego zastosowanie w tym konkretnym przypadku powinno być wcześniej skonsultowane z lekarzem.

Olej arganowy spożywczy zastosowanie

Ogromną zaletą oleju arganowego jest fakt, iż możemy stosować go w czystej postaci, bez wcześniejszego przetworzenia. Najczęściej stosujemy go bezpośrednio na skórę twarzy, wmasowując w całe ciało po kąpieli lub, jako maseczkę do włosów. W zależności od problemów skórnych możemy stosować olejek arganowy także, jako:

  • Dodatek do kremów i balsamów do ciała
  • Dodatek do gotowych maseczek przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i dekoltu
  • Samodzielną maseczkę do suchych i zniszczonych włosów (stosujemy przed myciem głowy)
  • Serum regenerujące rozdwojone końcówki (na suche lub mokre włosy)
  • Środek pielęgnacyjny do zniszczonych dłoni i paznokci
Temat, który może cię zainteresować: Domowe sposoby na piękne stopy

Olejek arganowy do twarzy opinie

W przypadku posiadania cery przetłuszczającej się powinniśmy ograniczyć ilość stosowanego olejku do 2-3 kropli, cera sucha nie wymaga ograniczeń w ilości stosowania olejku. To jeden z najsilniejszych naturalnych kosmetyków i może być stosowany do pielęgnacji całego ciała. Jego walory możemy także wykorzystać stosując go, jako dodatek do potraw nadający charakterystyczny lekko orzechowy posmak.

Rozwiąż swój Problem

Problem z erekcją
oraz wszystko na ten temat, skuteczne leki, domowe sposoby radzenia sobie z takim problemem.

Ciekawe Tematy

Odwiedź także inne kategorie w których na pewno znajdziesz ciekawy temat dla siebie. Meridia sprzedam

Problemy Skórne

Skóra Twarzy
Pielęgnacja twarzy, wszystko na temat różnego rodzaju trądziku oraz problemów skórnych, przyczyny powstawania krost, radzenie sobie z nimi..

Koszyk

Produkty w koszyku: 0
Razem: 0 PLN

Pokaż koszyk